woensdag 12 oktober 2011

PROFESSOR PRIEMUS REGULEERT DE WONINGMARKT

 Professor Hugo Priemus vandaag in de Volskrant: 'Kabinet is spookrijder op de woningmarkt"

Ik heb geen verstand van de woningmarkt maar sinds ik in België woon, begrijp ik wel dat de Nederlandse markt een overgeorganiseerde, gecentraliseerde en een door de overheid gecontroleerde markt is. Niet de burgers profiteren daarvan maar de projectontwikkelaars, de gemeentes en in hun kielzog de architecten en uiteraard de makelaars. Kortom, iedereen behalve de burger.
Die heeft zich in arrenmoede aangepast aan die markt, denkende dat hij op die markt goed geld kan verdienen met zijn woning. Woningen werden een speculatieobject. Woningbouwcoöperaties begonnen onder leiding van de overheid daaraan ook al mee te doen. De grote gekte van "Geen gezeik iedereen rijk" kreeg zo greep op de ganse woningmarkt.

Het zal in België wel niet allemaal ideaal zijn. Waar overigens wel op de wereld maar het is er in ieder geval beter dan in Nederland. Voor de Belg is een huis vooral een ding om in te wonen. Het liefst en als het maar even kan, zijn leven lang. In tegenstelling tot Nederland mag hij een huis om de hoek bij zijn ouders in het dorp bouwen als hij dat wil. Grond is beschikbaar. Daar zorgen burgemeesters en gemeenteraden wel voor want die weten dat als ze dat niet doen, ze hun politieke loopbaan op hun buik kunnen schrijven.

In België bestaat geen hypotheekrenteaftrek maar een geplafonneerde aftrek van je schuldaflossing. Belgen betalen hun hypotheekschuld daardoor snel af, liefst in 15 jaar. Dat kunnen ze omdat hun ouders meebetalen aan het huis en er eerst flink voor gespaard wordt. Zo bereiden ze zich goed voor op de bouw of aankoop van hun woning die ze voor de rest van hun leven hopen te koesteren als een klein paleisje.

België mag dan een grote staatsschuld hebben. Nederland heeft een enorme berg hypotheekschuld, misschien wel de grootste van Europa. Als straks vanwege een of andere crisis de klad komt in het afbetalen van hypotheken, krijgen we ook in Nederland Spaanse toestanden en wie weet gaat de triple A rating van de RABO bank er dan ook aan want die bank is de grootste hypotheekverstrekker van Nederland.

Met die berg hypotheekschuld hebben de Nederlanders trouwens ook hun toekomst voor dertig jaar of langer verhypothekeerd. Met dank aan de overheid, de gemeenten, de projectontwikkelaars, de architecten en uiteraard ook de banken. Het ga u goed.

PS. ik heb geen verstand van de woningmarkt dus wees niet ongerust.




2 opmerkingen:

  1. Nederland is nog steeds een sociaal democratisch land, waar wonen wordt gezien als een basis recht.
    Daarom bemoeit onze overheid zich met huren.
    Ik weet niet hoe het in België is, maar in Nederland wordt ontvangen rente bij je belastbare inkomen geteld, zelfs nu fictieve ontvangen rente.
    Het is dan ook volkomen logisch dat betaalde rente een aftrekpost is.
    Dat andere landen dat niet hebben is dan ook hun fout, niet de onze.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe komt het dan dat de woningmarkt op slot zit in Nederland? Hoe komt het dan dat in België geen woningnood is en er geen ellenlange wachtlijsten van woningzoekenden zijn? Hoe komt het dan dat de woningmarkt in België stabiel is en de prijzen niet de pas uitrijzen zoals in Nederland waar de huizen voor gewone mensen onbetaalbaar zijn geworden?

    BeantwoordenVerwijderen