donderdag 29 augustus 2013

KPN



Het gevecht over de KPN is in volle gang en zoals gebruikelijk staat Nederland weer met zijn mond vol tanden. Het is een vrije markt en dan mag iedereen in Nederland kopen wat hij of zij wil, heet het volgens de Nederlandse politieke elite. De Vrije Markt is heilig en daar mag niemand aankomen. Dat zou in ons belang zijn als handelsland. Valt dat belang samen met de burgers? De politieke elite vindt van wel en dus discussie gesloten.

De burgers mogen er anders over denken, we zijn ene vrij land, maar dat doet er wederom helemaal niks toe. De Nederlandse Politieke elite heeft in het belang van de Vrije Markt de KPN al lang uit handen gegeven. De Nederlandse elite is namelijk het beginsel van de Vrije Markt zeer toegewijd en stelt zich daarin Roomser dan de Paus op. Dat het ondertussen vanwege de ontwikkelingen in de wereldeconomie wel eens anders zou kunnen zijn, komt niet eens bij ze op. De Belgen zijn niet zo gek. Zij kijken eerst de kat uit de boom. De Post en de Telefoon zijn nog steeds helemaal Belgisch net als de electriek.

Ik ken de Mexicaan Carlos Slim niet en ben geen zakenman. Maar ik weet wel dat toen ik in Mexico woonde in het begin van de de jaren '70 de Libanezen een zeer slechte naam hadden als zakenlui. Zij hadden toen al veel vastgoed in handen. Mijn vrouw en ik hebben een Libanese makelaar meegemaakt die ons tijdens onze zoektocht naar een huurwoning waarschuwde niet te verhuren aan Joden. Hij dacht blijkbaar dat mijn vrouw vanwege haar uiterlijk waarschijnlijk een Joodse is. Een vergissing die in Nederland ook wel eens voorkwam. Uiteraard zijn we toen meteen opgestapt. Wij wilden met zulke mensen geen zaken doen.

Van de dienstdoende chauffeurs bij het VN programma voor ontwikkelingssamenwerking UNDP hoorde ik dat hun personeel slecht werd behandeld met te lage lonen en slechte secundaire arbeidsvoorwaarden. Kortom, zakenlieden waar je geen mededogen van hoeft te verwachten. Slim kan natuurlijk meevallen of zelfs een gunstige uitzondering zijn maar ik zou daar niet op rekenen. Wat mij betreft hebben de werknemers het grootste gelijk dat ze de verkoop tegen willen houden. De Nederlandse politieke elite zal ze daarin helaas niet steunen. Ze zullen met regels en procedures komen aanzetten want fantasie heeft die elite ook niet, al denkt ze zelf van wel.

5 opmerkingen:

  1. De Nederlanders hebben geen geld meer voor zulke aankopen. Ons geld zit in Griekenland

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ai, ai, ai Petrus. Ik moet u dringend corrigeren! Zowel de telecommunicatie als de elektriek is al jaren geleden geprivatiseerd in België. In Vlaanderen zelfs sneller voor wat de energie betreft (2004), dan in Wallonië (uit mijn hoofd 2007. Kan ernaast zitten). Waarom denk je dat je kunt kiezen tussen Electrabel, Luminus, Nuon, Essent en zelfs Eneco? En bij de telecommunicatie tussen Belgacom en Telenet? Wat wel klopt, is dat de Belgische staat nog een groot aandeel heeft in Belgacom, maar de telefonie en elektriek zijn verder zo privaat als maar kan. Electrabel is zelfs Frans, onderdeel van GDF Suez. Trouwens, bpost is ook een private onderneming en ook genoteerd op de beurs. Net als Electrabel en Belgacom.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het hangt er vanaf hoe je privaat bekijkt. De overheid -Vlaams of Federaal - heeft nog steeds de grootste grote vinger in de pap bij de genoemde bedrijven. Daarnaast zijn private bedrijven toegestaan. Electrabel is Suez maar wat ik uit de discussie over de kernenergiecentrales heb begrepen bepaalt de overheid nog altijd de gang van zaken, net als bij bepost en belgacom.

      Verwijderen
  3. Ik voeg er voor de duidelijkheid een artikel aan toe dat vandaag in de Vlaamse krant "De Standaard" verscheen over Belgacom:
    "Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) schaart zich achter het voorstel van zijn MR-collega Didier Reynders om het overheidsbelang in Belgacom verder af te bouwen. De socialistische regeringspartners verzetten zich echter tegen het plan, en wil eerst af van het belang in BNP Paribas."
    Lees hier meer: http://www.standaard.be/cnt/dmf20130829_00713087

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nog meer Nieuws vandaag (Telegraaf en NRC Handelsblad)

    Stichting beschermt KPN tegen América Móvil

    "De Stichting Preferente Aandelen B van KPN werpt een beschermingswal op tegen een overname door het Mexicaanse América Móvil. Dat maakte de stichting donderdag bekend.
    De stichting activeert een zogenoemde call-optie, waardoor het 49,9 procent van het totale stemrecht in handen krijgt. Zo voorkomt de stichting feitelijk dat het bedrijf van miljardair Carlos Slim meer dan 50 procent van het stemrecht bij KPN in handen krijgt. De stichting had eerder al aangegeven bezorgd te zijn over de onduidelijke bedoelingen van Slim met KPN. De stichting is opgericht om KPN te beschermen tegen invloeden die de continuïteit, zelfstandigheid of identiteit van het bedrijf bedreigen."

    BeantwoordenVerwijderen