Wie breekt heeft schuld maar waarom breekt de PvdA? Daar tast men naar eigen zeggen in het duister. Maar er is een zondebok voorhanden, de vinger wijst naar de fractievoorzitster van de PvdA in de raad. Ze reageerde altijd al overdreven, vindt de een. Je kreeg altijd al het gevoel dat ze de boel wilde opblazen, vindt de ander. Weer een ander denkt dat er landelijke druk op haar is uitgeoefend. Keiharde bewijzen zijn er niet.
Er wordt verondersteld dat de landelijke PvdA er op uit is de SP te isoleren, zie de breuk in Schijndel en in Heerlen, wordt gezegd. Het idee bij de PvdA zou zijn dat de SP niet zonder de PvdA kan omdat de SP alleen aan een progressief college wil meedoen.
Marijnissen, intussen landelijk leider van de SP, spreekt in het Brabants Dagblad ook het vermoeden uit dat de PvdA er belang bij heeft om SP colleges te laten mislukken om daarvan vervolgens de SP de schuld te geven. De SP vormt immers een bedreiging voor de PvdA, aldus Marijnissen. Bij de PvdA is Oss wordt die beschuldiging als kletskoek van de hand gewezen, als je reinste flauwekul.
De schrijver van “Het Geheim van Oss” brengt de verschillende visies op de breuk met de PvdA verder in kaart. Daaruit blijkt dat de twee burgemeesters die de meeste ervaring hebben met de SP van opvatting verschillen.
Burgemeester Eppo van Veldhuyzen ging in 1996 ten tijde van de val van de CDA coalitie met pensioen. Zijn opvolger Wim Dijkstra is een oude bekende in de lokale politiek. Als partijsecretaris van de PPR bracht hij indertijd de jeugdproblemen in de stad onder de aandacht van politieke partijen in Oss (Zie: 9. Hoe zit dat in Oss? Jongeren).
Tijdens de breuk regerend burgemeester Dijkstra, gelooft niet in het financiĆ«le argument van de PvdA. Hij wijst naar het CDA als een mogelijke gangmaker van de breuk. De CDA’er Ras loog zelfs over de toedracht maar dat kon hij als burgemeester niet zeggen, zo verklaart hij. Maar hij wil ook weer niet zo ver gaan dat het een kongsie was om de SP eruit te gooien, Volgens hem was het een persoonlijke kwestie van PvdA wethouder Tuerlings. Die kon de spanning met zijn fractievoorzitter niet meer aan.
Hoewel Dijkstra lid was van de PvdA , ontkent hij bij het conflict betrokken te zijn geweest. Hij kon niet overweg met fractievoorzitter Fastenau. “Ik vond haar manier van politiek bedrijven een verschrikking; nooit eens vooruit kunnen denken, alles op de vierkante millimeter houden. En daarnaast altijd dat rancuneuze zeurtoontje. Daar werd ik gestoord van.” (Blz.457 )
Het merkwaardige is dat zijn voorganger burgemeester Veldhuizen de oorzaak zoekt bij Dijkstra. “Hij had met zijn eigen partij een heel slechte verhouding en dat is een van de belangrijkste redenen geweest voor Tuerlings om op te stappen. Hij voelde zich niet door Dijkstra gesteund, terwijl ze partijgenoten waren.”(blz.457)
Tuerlings zelf houdt zich aan zijn verhaal. Hij vindt dat hij een duidelijk politiek signaal had gegeven met zijn opmerking dat hij de SP voorstellen in beraad zou houden. Dat is een duidelijk politiek signaal. Hij is nu eenmaal niet een man van conflicten. Of het college nog te redden was geweest betwijfelt hij. “Politiek heeft iets met vertrouwen te maken. Voor mij persoonlijk was de zaak wel over. Het eerste jaar waren de verhoudingen best wel goed, al waren ze wat afstandelijk.” Hij kreeg steeds meer argwaan. Er was volgens hem wel degelijk een verschil van inzicht over het te voeren financieel beleid. (Blz. 458 in ‘Het geheim van Oss)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten