donderdag 19 december 2024

VERTROUWEN IN DE POLITIEK

 


Waarom zouden kiezers vertrouwen in de politiek moeten hebben als de politiek niet luistert naar de kiezers? Niet de opvattingen, ideeën en ervaringen van kiezers zijn leidraad voor de politiek maar deskundigen, hoogopgeleide betweters, commissies, experts enz. En dat nu mijne heren ondermijnt het vertrouwen in de politiek.


Een voorbeeld van deze beleidsmanie op basis van een commissierapport is de door Groen- Rode Combinatieleider Frans Timmermans aangekondigde koerswijziging in het migratiebeleid van zijn partij. Aanleiding is het rapport van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050.  In dat rapport wordt ervoor gepleit een snelle bevolkingsgroei te voorkomen door een gericht beleid op gematigde groei.


Als de PvdA jaren geleden nog naar de eigen kiezers en achterban had geluisterd hadden ze dat ook zonder commissie kunnen weten.Maar sinds de partij in de jaren zeventig van de vorige eeuw is overgenomen door hoogopgeleid kader worden kiezers niet meer serieus genomen. Als kiezer wordt je voortdurend en zonder enig voorbehoud met wetenschappelijke rapporten en commissies om de oren geslagen. 


De enige partij die op grond van opgedane ervaringen in arbeiders- en volkswijken openlijk over toen nog gastarbeiders durfde te praten was de Socialistische Partij. In 1983 publiceerde de partij op basis van die ervaringen de brochure “Gastarbeid en Kapitaal”.  


Dankzij de intensieve contacten in de wijken durfden zij in die brochure de spanningen tussen de Nederlandse cultuur en de Turkse en Marokkaanse cultuur met zijn Islamistische achtergrond te benoemen, spanningen die tot incidenten zouden kunnen leiden. Daarmee was de SP zijn tijd ver vooruit.


Maar dat geldt niet voor de Volkskrant, die zette de SP toen weg als een racistische partij. In plaats van de migranten als gelijkwaardig aan alle Nederlanders te behandelen worden ze doodgeknuffeld, aldus SP leider Marijnissen indertijd. Dat beeld is niet veranderd. Vooral links manifesteert zich nog steeds als de makelaars in het goede voor de mensheid en een schoon geweten voor zichzelf.


Is het dan gek dat kiezers geen vertrouwen meer in de politiek hebben?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten