maandag 24 augustus 2015

OP DE FIETS DOOR NEDERLAND 26

Regelstation voorbij Kampen, 21 juli 2014
Op alle foto's behalve de laatste zie je groen en nog eens groen. Nederland is een een groen polderland dank zij de regen. Altijd is er weer regen. We hebben er vaak een hekel aan maar tegelijk leven we ervan. Dankzij de regen en de rivieren is water geen probleem in Nederland. Nou ja, water tekort wel te verstaan. Water teveel wil wel eens een probleem zijn maar daar zijn dan weer dijken voor en sluizen en waterkeringen en waterpompen. Nederland is één groot waterland daarom zijn we zo goed in waterbeheer.

Voorwerp in landschap voorbij Kampen, 21 juli 2014
Waar we ook geen gebrek aan hebben, zijn luchten. Er is altijd lucht dankzij de rechte horizon. Geen bergen of heuvels die het zicht op de luchten belemmeren. We hebben vrije uitkijk op onze luchten. Luchten die ook telkens anders zijn. Donkere luchten, wolken luchten, grijze luchten, blauwe luchten, vries luchten, regen luchten, onweersluchten en nog veel meer. Elke lucht heeft zijn eigen licht en zijn eigen stemming. Luchten kunnen je vrolijk en bedroefd maken, weemoedig en opstandig, chagrijnig en melig en van alles wat daar tussen zit.

Brugje in regenlandschap, 21 juli 2014
Op de dag dat ik deze foto's heb gemaakt, begon het al vroeg te regenen. Eerst aarzelend maar dan steeds heftiger. Vanaf Kampen begon het pas goed te gieten. In het begin denk je nog droog te blijven maar met nog zo'n 50 km. te gaan, was dat geen optie. Toen viel ons besluit de regen de regen te laten en gewoon door te fietsen. We werden klets en klets nat. Zo nat dat we het onbeleefd vonden om nog ergens naar binnen te gaan om koffie te drinken. We schuilden even onder een paar bomen om uit de bidon te drinken, wat fruit te eten en een muesli reep. Hoe gek het ook mag klinken, we begonnen te genieten van de regen.

Regenwolken met telefoonpaal en koeien, 21 juli 2014
In Elburg was het even droog tussen twee buien door. In een van de plaatselijke viswinkels, gewend als ze daar zijn aan alles wat met water te maken heeft, konden we als natte dweilen toch terecht voor een bakje lekker warme kibbeling met knoflooksaus. Bij zo een weer en inspanning smaakt alles nog lekkerder. Regen en wind trotseren geeft je een extra goed gevoel. Waar komt dat vandaan? Zou dat een typische Nederlandse erfenis zijn? Per slot van rekening zijn we als kinderen en jongeren ook vaak door regen en wind naar school gefietst en daar kijken we nu ook met genoegen op terug. 

Wandelen in de regen bij Elburg, 21 juli 2014


Visboer Elburg, 21 juli 2014


Fietsen in de regen, 21 juli 2014


Schuilen bij de moskee, 21 juli 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten