dinsdag 15 januari 2013

SPONSORS VOOR JOHAN

Johan bij een bushalte in het centrum van Antwerpen.

Johan Peters heb ik leren kennen vanaf de tijd dat we beiden op de Volkskrantblog zaten. Die is enige tijd alweer bij gebrek aan visie en geld bij de VK ter ziele gegaan. Johan woont als Nederbelg in Antwerpen, ik in Londerzeel. Na verloop van tijd hebben we een zondagse ontmoeting georganiseerd in Antwerpen. Daarna hebben we elkaar nog enkele malen ontmoet. Al verschillen we van politiek inzicht we lezen elkaars blogs regelmatig.

Johan is behoorlijk beperkt in zijn bewegingen als gevolg van een val op zijn hoofd in zijn jeugd. Het lopen en bewegen in het algemeen gaat hem moeilijk af. Zijn bewegingsmotoriek is als gevolg van die ziekte ernstig verstoord. Ik vertel dit omdat Johan ondanks deze beperking het een jaar of zeven toch gewaagd heeft van Rotterdam, waar hij is geboren, te verhuizen naar Antwerpen. Het was zijn grote wens of moet ik zeggen droom om eens in het buitenland te wonen en te werken. Antwerpen mag dan voor veel Nederlanders nauwelijks buitenland lijken, wij die er al langer wonen weten wel beter. Leven en werken in Vlaanderen verschilt meer van Nederland dan je vanwege de taalverwantschap zou denken. Zo'n verhuis is dus een avontuur, zeker als je ook nog eens fysiek beperkt bent zoals Johan.

Dat begint al met een baan zoeken. Als Nederlander kom je niet zo maar aan de bak in Vlaanderen tenzij je een of ander specialisme beheerst. Als je zoals Johan ook nog eens beperkt bent, wordt het al gauw een stuk moeilijker. Ondanks die handicaps is Johan er niettemin in geslaagd om regelmatig te werken. Hij woont geheel op zichzelf in een eenvoudig appartement in het centum van Antwerpen.

Maar Johan is niet tevreden met zijn huidige bestaan. Hij wil er meer uithalen dan er tot nu toe ingezeten heeft. Daarom is hij als 'Zelfstandig Journalist in Antwerpen de blog 'Antwerps Geraas en Geruis' begonnen. Zoals hij zelf schrijft op die blog 'kijkt hij met een journalistieke knipoog naar wat er gebeurt in zijn woonplaats Antwerpen of het land België in bredere zin.” Naast zijn Antwerpse verslaggeving met zijn soms nuchter scherpe waarnemingen, vertelt hij op die blog ook over zijn persoonlijke leven en over popmuziek, een grote liefde van hem.

Dat Johan ondanks zijn fysieke handicap geestelijk helemaal geen stilzitter is, blijkt uit het feit dat hij ondertussen twee boeken heeft geschreven. Zijn eerste boek heet – hoe kan het anders? – 'Klagen helpt niet, daar word je niet beter van'. Het boek gaat over seksualiteit bij mensen met een beperking. Zijn tweede boek heet 'Antwerpen, stad naar mijn goesting' en gaat over zijn eerste jaren in Antwerpen.

Wat speciale melding verdient is dat hij alweer enige tijd geleden het plan heeft opgevat om door Europa te reizen met uitsluitend openbaar vervoer. Op zijn speciaal daartoe gemaakte website 'mensenmeteenbeperkingaanhetwoord' schrijft hij daarover het volgende. “Leven met een beperking is niet altijd eenvoudig. Deze site laat veel aspecten van die uitdaging aan bod komen. Via interviews met ervaringsdeskundigen, nieuws en last but certainly not least: reisverslagen van het grote project dat ik, freelance journalist Johan Peters en zelf lichamelijk beperkt, in 2013 hoop te realiseren. Een rondreis door 13 van de huidige 27 lidstaten van de EU waarin ik in elk land een aantal mensen met een beperking wil interviewen.'

Ten slotte en dat is dan ook meteen een oproep aan mijn lezertjes Johan zoekt sponsors voor die reis. Over het hoe en wat kun je allemaal lezen op de website mensenmeteenbeperkingaanhetwoord.

5 opmerkingen:

  1. Dank voor de publiciteit. De link valt evenwel niet te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi verhaal over Johan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nu wel en nog een correctie: ik heb geen beperking vanwege een ziekte, maar vanwege een val op mijn achterhoofd toen ik acht was. De vaste bezoekers van mijn blog weten dat als het goed is wel :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ZJA

    Excuus voor deze misser. Je hebt gelijk. Ik had het kunnen weten en dus goed kunnen opschrijven. Bij deze.

    BeantwoordenVerwijderen