Foto:ANP |
Het heet dat voor Boeren en Klimaatactivisten dezelfde regels moeten gelden als het om demonstreren gaat. Juridisch is dat zo. Alle burgers zijn immers voor de wet gelijk. Wegen blokkeren mag niet of je het nu met trekkers doet zoals de boeren of door je op het wegdek vast te plakken zoals klimaatactivisten doen op de A12.
Toch is er een verschil. Demonstreren door klimaatactivisten is vrijblijvend. Ze willen hun gemoed luchten over iets wat ze erg vinden voor de toekomst of ze zijn bang voor de toekomst. Maar ze worden niet direct aangetast in hun bestaan en hun toekomst wordt niet meteen bedreigd.
Hoe anders is dat voor de boeren. Voor hen is demonstreren levensnoodzaak. Ze zijn door de politiek genadeloos tot doelwit gemaakt van klimaat en milieu beleid waardoor ze in hun inkomen en hun bestaan bedreigd worden.
D66 Kamerlid Tjeerd de Groot riep in de Tweede Kamer openlijk op om de Nederlandse veestapel te halveren ten behoeve van vermindering van de uitstoot van stikstof. De intensieve veehouderij draagt maar 1% bij aan onze economie aldus de Groot.
Dit is een zeldzaam scherp voorbeeld van ver doorgedreven technocratisch-economisch denken ten koste van mensen. Hier worden boeren uit naam van de natuur als oud vuil weggezet.
Boeren worden door politiek en natuurliefhebbers weggezet als overbodige ballast die alleen maar voor het buitenland produceren en ons beroven van bloemen en bijtjes. Boeren zijn slecht voor de biodiversiteit. Wolven daarentegen zijn goed, ook al slachten ze schappen af.
Geen woord in Den Haag over families die al generatie lang boer zijn, geen woord dat je een heel bedrijf zomaar even ontmantelt en geen woord dat je boerenfamilies hun toekomst ontneemt. Geen woord ook dat je een leefcultuur overhoop haalt die al eeuwenlang lang de ruggengraat van dorpsgemeenschappen is.
Politici bedreigen het voortbestaan van boeren. De bedreiging komt van de politiek en niet van de boeren. Dat sommige boeren nu politici zouden bedreigen, valt te betreuren en is niet goed te keuren. Anderzijds moeten politici beseffen dat zij met hun plannen mensen in hun bestaan bedreigen.
Sommige politici beseffen dat zoals de Belgische premier de Croo. Een bezoek van een twintigtal trekkers ’s avonds bij hem thuis, noemde hij een dessertje in een interview op TV. Uit zo een houding spreekt begrip voor de bedreiging die de boeren ook in België ervaren.
Fransen die onlangs geïnterviewd werden naar aanleiding van wegblokkades door boeren antwoordden dat ze er begrip voor hebben omdat ze met hun acties Frankrijk redden. Burgers in Frankrijk beseffen dat boeren deel uitmaken van de identiteit van het land, een besef wat in Den Haag totaal verdwenen is.
Daarom alleen is er een nieuwe bestuurscultuur in Nederland nodig. Een die niet uitgaat van technocratische normen maar van mensen ofwel in dit geval boeren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten