Het moest er van komen. Een oud artikel uit de Amerikaanse grondwet (Sectie 3 van het 14e Amendement), daterend van vlak na de burgeroorlog (1861-1865), is door kiezers van Colorado juridisch ingezet om Trump’s kandidatuur van de kieslijst te bannen.
Die wet was bedoeld om Confederalen (Zuidelijken) die tegen de Union (Noordelijken) hadden gevochten te beletten terug te keren in regeringsinstellingen.
“Niemand mag senator of vertegenwoordiger in het Congres zijn, of president en vice-president, of enig ambt bekleden, civiel of militair, in de Verenigde Staten of in enige staat, die, na eerder een eed te hebben afgelegd, als een lid van het Congres, of als ambtenaar van de Verenigde Staten, of als lid van een wetgevende macht van een staat, of als uitvoerende of rechterlijke ambtenaar van een staat, ter ondersteuning van de grondwet van de Verenigde Staten, betrokken is geweest bij opstand of rebellie tegen hetzelfde, of hulp of troost gegeven aan de vijanden ervan. Maar het Congres kan met een stemming van tweederde van elk Huis een dergelijke handicap opheffen.”
De hoge rechter van de Staat Colorado hebben geoordeeld dat bewezen is dat Trump betrokken is geweest bij de bestorming van het Capitool (2021), niet als dader maar als instigator.
Het doel van de bestorming, waarbij enkele doden vielen, was de officiële uitslag van de presidentsverkiezingen ongedaan te maken. Zijn Vice-President moest de verkiezingsuitslag uit hoofde van zijn functie ongedaan maken, wat hij weigerde. De rebellie mislukte.
De oude wet geraakte in onbruik nadat het Congres in 1872 amnestie had verleend aan Confederale veteranen. Dat hij nu weer van toepassing wordt verklaard is niet geheel onverwacht.
Trump zijn presidentschap was een reactie op acht jaar presidentschap van Obama, de eerste zwarte president van Amerika. Voor hem en zijn blanke conservatieve Republikeinse achterban was het of met de komst van Obama in het Witte Huis, de voormalige slaven de macht hadden overgenomen van de blanken.
Voor de zwarte minderheid in de VS was dat in zekere zin ook zo. Daarmee kwam onvermijdelijk de Amerikaanse Burgeroorlog, die voornamelijk ging over de afschaffing van de slavernij en behoud van de plantage economie, terug in de politiek. Mensen leven nu eenmaal lang met hun geschiedenis, langer dan ze zelf beseffen.
“Niet voor niets werden niet aflatende pogingen door Republikeinen ondernomen om te bewijzen dat Obama eigenlijk geen echte Amerikaan is en geen echte Christen zou zijn maar een heimelijke moslim. De Republikeinse Partij heeft deze rancuneuze onlustgevoelens over het presidentschap van Obama ook nog eens gevoed met een Zuidelijk georiënteerd politiek programma tegen de Federale overheid, minder belastingen, de zogenaamde morele verderfelijkheid van de politieke elite in Washington, het recht van elke burger om wapens te dragen, steun aan Christelijk fundamentalisme enz.
Voor de rancuneuze blanke kiezer is Trump met zijn grove bek, zijn brutaliteit, zijn openlijke seksisme en broeiend racisme de ideale man om de zwarten op hun plaats te zetten. Met Trump herleeft de burgeroorlog. Laten we hopen dat deze verkiezingskoorts niet te lang gaat duren.” (citaat uit mijn blog van 5 maart 2016 over Trump)
De Republikeinen hebben op het verbod hun antwoord klaar. Volgens hen ontneemt de gerechtelijke uitspraak in Colorado de kiezer zijn keuze en dat is in een democratie een kwalijke zaak. De vraag is hoe de Republikeinen denken die keuze te herstellen zonder het rechtsbestel en de democratische rechtsstaat te beschadigen of nog kwalijker te ondermijnen. Donald Trump gaat nog voor veel politieke spanning in de VS zorgen.
Intussen heeft ook de staat Maine de naam van Trump verwijderd van de kieslijst voor de Republikeinse voorverkiezingen in deze staat. In tegenstelling tot Colorado zal in Maine nog een beroep op de Hoge Raad volgen.
De Amerikaanse burgeroorlog is een ondergrondse veenbrand aan het worden in de campagnes voor de Republikeinse voorverkiezingen. Nikki Haley, tijdens Trump's presidentschap Amerika's ambassadeur bij de VN en nu kandidaat president, werd tijdens een campagne bijeenkomst in New Hampshire door een kiezer gevraagd waarom ze de slavernij niet als oorzaak van de burgeroorlog had genoemd.
Een pijnlijke vraag die zich meer en meer opdringt naarmate de campagnes vorderen. Haley beantwoordde de vraag pas een dag later. Ze gaf toe dat ze zich wel degelijk bewust is dat slavernij de oorzaak is van de burgeroorlog.
Haley is tot nu toe de enige Republikein die in staat is geweest Trump tot op zekere hoogte uit te dagen. Maar ook zij staat op grote achterstand van Trump in de peilingen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten