Om mijn punt te maken gooi ik een pot verf tegen de gevel van het Gerechtshof in den Haag. Dat is niet strafbaar want vrijheid van meningsuiting is zo’n groot goed dat je me niet kunt straffen voor het beschadigen of kapot maken van andermans spullen. Dat zou mij maar ontmoedigen om mijn punt te maken.
Dat tenminste begrijp ik van de uitspraak van het Haagse Gerechtshof over het schandelijke vandalisme tegenover Het Meisje met de Parel in het Mauritshuis. De Engelse directeur van de actiegroep Stop Oil, waar de vandalen lid van zijn, begrijpt het ook zo. Hij gaat nog een stapje verder en noemt dit vandalisme burgerlijke ongehoorzaamheid.
Nederland op zijn best. Zachte heelmeesters die stinkende wonden maken. Andermans spullen beschadigen of kapot maken heet nu ineens burgerlijke ongehoorzaamheid. Je gooit een pot verf over een Frans Hals en roept ondertussen dat je de wereld wil redden. Je bent dan burgerlijk ongehoorzaam voor een hoger doel.
Het hoge doel van de verfgooiers staat op hun t-shirt te lezen: stop oil. Een onuitvoerbare eis en daar moet dan Het Meisje met de Parel voor boeten. Een van de mooiste schilderijen die we kennen in Nederland. Een in alle opzichten belangrijk erfstuk van de Nederlandse cultuur. Maakt niet uit volgens de rechter in Den Haag want je punt maken is belangrijker.
En dan de musea. Het Mauritshuis zwijgt in plaats van de oorspronkelijke verklaring van de directeur te herhalen dat de vandalen met hun poten van onze spullen moeten afblijven. Wie zwijgt stemt toe en dat is kwalijk voor een museum dat op moet treden als de belangrijkste beschermer van wat zijzelf noemen weerloze kunst, notabene ons onschatbare erfgoed.
De Museumvereniging spreekt al evenmin ondubbelzinnige taal over het vandalisme. Die verklaart nogal kruiperig dat ze niet lijnrecht staat tegenover klimaatactivisten. In geval van vandalisme toch zeker wel of vergis ik mij?
Gelukkig zegt de vereniging daarna wel dat “hoe gerechtvaardigd een doel ook is, het praat nooit goed dat je erfgoed vernielt en aanvalt.” Met andere woorden klimaatactivisme kan geen rechtvaardiging zijn voor het vernielen of in gevaar brengen van kunst. Om de daad bij het woord te voegen doet de vereniging er goed aan alsnog een klacht in te dienen of in beroep te gaan tegen de uitspraak van het Haagse Gerechtshof.
Rechters moeten terug naar de universiteit om te leren dat vrijheid van meningsuiting niet betekent dat je andermans spullen kunt beschadigen of kapot maken. Er wordt al zoveel publiek eigendom vernielt door demonstranten die hun punt willen maken. Die vernielzucht samen met de inzet van politie begint zo langzamerhand onbetaalbaar te worden voor de belastingbetaler.
Ben het roerend met je eens
BeantwoordenVerwijderenIk sluit me daar geheel bij aan!
BeantwoordenVerwijderen