dinsdag 15 november 2016

DONALD TRUMP: DE ZAKENMAN DIE POLITICUS WORDT

Portret van Donald Trump door hemzelf bestelt
bij de schilder Ralph Rowe Gohan.
Die weigerde in eerste instantie voor het door
Trump bedongen bedrag het schilderij af te maken.
Pas jaren later schilderde hij de
linkerhand van Trump af voor een bedrag van $ 5000,-

Trump is een zakenman, geen politicus. Zakenmannen zijn op zoek naar deals. Ik heb Trump een paar keer dat woord horen gebruiken in de debatten en tijdens interviews. Trump verweet Hillary Clinton geen deals te kunnen sluiten. Hijzelf denkt dat hij dat wel kan en beter dan Clinton. Zijn rijkdom als vastgoed en project ontwikkelaar is het bewijs.

Om zakelijke deals te kunnen sluiten moet je stevig positie kiezen. Aan een houding van misschien een beetje dit of dat, zus of zo of wat denk je daarvan? heeft een zakenman niks. Je zegt wat je wilt en vandaar uit kijk je wat je er uit kunt slepen. Wat ze ondertussen van je denken, is niet interessant. Het gaat om de deal, de rest is flauwekul.

Met zo’n instelling bedrijft Trump politiek. Geen onnodige beleefdheid en vooral ook geen gesoebat. De kiezers informeert hij welke deals hij wil gaan sluiten: weg met Obamacare, geen abortus, een conservatieve rechter, bescherming van wapenbezit, economische groei door bouwen aan een nieuwe infrastructuur, Hillary opsluiten, samenwerking met Poetin tegen ISIS, een muur op de grens met Mexico met zijn drugscriminelen en illegale immigranten, betalen voor je lidmaatschap van de NAVO enz.

Van politiek een vorm van zaken doen maken, was voor een een door de wol geverfde politica als Hillary Clinton onbegrijpelijk, net als voor zijn eigen Republikeinse politieke tegenstanders. Die moesten ook stuk voor stuk het onderspit delven. Ervaren politici gaan omzichtig te werk door rekening te houden met politieke gevoeligheden en machtsfactoren in hun land en in de wereld. Ze doen aan politiek, ze doen geen zaken.

Voor veel kiezers is zo’n zakenmentaliteit daarentegen prima. Je weet wat hij wil. Dat het straks allemaal niet gaat zoals hij vertelt heeft, is (nog) niet aan de orde. Eerst de prijs vaststellen en dan pas zien wat we er uitslepen, is de gedachte. In de campagne gaat het net als bij het zaken doen om het openingsbod. Trump wist zijn openingsbod geloofwaardig over te brengen. 

Het openingsbod van Clinton was daarentegen voor veel kiezers niet goed genoeg of nog erger, oude koek. Te politiek ook, oude politiek en die ruikt naar corruptie en vriendjespolitiek, naar oude elite en dat - zo vonden veel kiezers - heeft te weinig opgeleverd. Daarom gaan ze voor Trump en nemen er de onzekerheid bij. Die hoort er zelfs bij. Daarom ook is het moeilijk om Trump aanhangers van het tegendeel te overtuigen. Ze weten heus wel dat niet alles wat hij zegt ook kan, maar het is het proberen waard.

Onzekerheid is niet goed voor de continuïteit, dat beseft een zakenman als Trump natuurlijk ook wel. Als alles onzeker wordt, stort de beurs, de economie en het zaken doen. Dat kan geld kosten. Dus is het goed mogelijk dat Trump na zijn overwinning op zoek gaat naar de balans tussen continuïteit en onzekerheid. De eerste tekenen zijn er al. Dat is natuurlijk wel even wennen voor politici in binnen en buitenland die rekenden op meer van hetzelfde. Men wordt zenuwachtig, maar daar zal Trump als doorgewinterde zakenman niet mee zitten. 


Ik ben benieuwd wat voor soort deals Trump gaat sluiten in de zorg, in de economie, op de beurzen, bij de NAVO, met Poetin, China en de rest van de wereld. Of we angstig moeten zijn? Dat denk ik niet maar je weet natuurlijk nooit met een onervaren politicus als Trump. 

2 opmerkingen:

  1. Hopelijk is hij een betere politicus dan zakenman. Hij is al een paar keer failliet gegaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hij is de top van de neoliberalen, ver voorbij Hillary Clinton, zie Willem Schinkel in de Correspondent

    BeantwoordenVerwijderen