zaterdag 1 oktober 2016

AANSLAG MOGELIJK OP HILLARY CLINTON?

Digitaal bewerkte foto van petrus

Zou je verbaasd zijn als je ’s morgens zou horen dat er een aanslag is gepleegd op Hillary Clinton? Ik niet. Niet dat ik concrete aanwijzingen heb, hoe zou ik daar aan moeten komen, maar voortekenen zijn er genoeg. Hillary is naar Amerikaanse begrippen progressief, ze is een zogenaamde negervriend want minister geweest bij president Obama en ook nog vrouw. Dat samen zou wel eens een explosieve combinatie in de Amerikaanse politiek kunnen zijn.

Zo past Hillary in het rijtje van de vermoorde presidenten Abraham Lincoln (1865) en John Kennedy (1963). Volgens Noord Amerikaanse politieke opvattingen waren beiden progressief en drukten vanwege hun charisma hun stempel op de Amerikaanse politiek en samenleving. Lincoln schafte de slavernij af en moderniseerde de economie. Honderd jaar later begon onder Kennedy het verzet tegen de rassenscheiding die toen nog steeds bestond in de Zuidelijke Staten waar tegen Lincoln oorlog heeft gevoerd. 

De leider van de burgerrechtenbeweging, de verzetsbeweging tegen het geïnstitutionaliseerde racisme, was de zwarte Dominee Martin Luther King. Hij werd in 1968 dood geschoten. Dankzij hem kwam de wet tegen racisme onder president Johnson, de opvolger van de vermoorde John Kennedy, tot stand. Met een wet is racisme nog niet uitgebannen uit de hoofden en de harten van veel mensen. Dat woekert als gevolg van de kloof tussen arm en rijk, tussen laag en hoger geschoolden, tussen overwegend blanke en zwarte wijken nog steeds door.

In hetzelfde jaar dat King werd vermoord, werd ook Robert Kennedy, de broer van John, na een campagne bijeenkomst voor het presidentschap dood geschoten. Hoewel de moord werd bekend door de Palestijns-Christelijke Sirhan Sirhan, zijn er veel complot theorieën over in omloop net zoals trouwens rond de moord op zijn broer. Feit is dat Robert Kennedy zich als Minister van Justitie tijdens het presidentschap van zijn broer veel vijanden had gemaakt bij de maffia en nauw betrokken was bij het beleid van zijn broer tijdens de Varkensbaai invasie op Cuba en de Cubaans-Russische rakettencrisis. 

Het ongeloof onder veel conservatieve blanken dat president Obama daadwerkelijk hun eerste zwarte president is, tekent nog steeds het ongemak van veel Noord Amerikaanse burgers met de zwarte bevolking. Onthutsend is dat de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump dit ongeloof, dat het karakter heeft van een complot theorie, openlijk heeft gesteund. Het is een vorm van negerhaat of racisme. Velen zullen de goede banden tussen president Obama en Hillary Clinton als een veeg  teken zien voor het mogelijke presidentschap van Hillary Clinton.

Het presidentschap van Hillary zou ook als de bekroning kunnen worden gezien van de strijd van vrouwen voor vrijheid, emancipatie en onafhankelijkheid. Niet dat met haar presidentschap die strijd gestreden zou zijn, dat zal wel nooit het geval zijn, maar het zal voor veel vrouwen een duw in de rug kunnen zijn om door te gaan. Veel conservatieve blanke mannen in vooral de Zuidelijke Staten zullen haar om die reden juist verachten. Een vrouw aan de macht is altijd een blamage voor welke macho cultuur dan ook.

Hillary en Bill zijn in oktober 1975 getrouwd.

Conservatieve vrouwen zullen om nog een andere reden niet gelukkig zijn met het presidentschap van Hillary Clinton. In die kringen zal het haar kwalijk genomen worden dat ze uiteindelijk haar overspelige man Bill Clinton niet heeft laten vallen. Bill en Hilly (getrouwd in 1975) zijn als stel vertegenwoordigers van de nieuwe naoorlogse generatie. Wat voordien vanzelfsprekend was, was dat voor hen niet meer. Dat is voor veel conservatieven, man of vrouw, onverteerbaar.

Een heel ander thema maar niet minder explosief in de Noord Amerikaanse politiek is het recht op vrij wapenbezit dat gegarandeerd zou worden door het tweede amendement van de Noord Amerikaanse Grondwet. Het amendement dateert nog uit de tijd van de pas verworven onafhankelijkheid van de Engelse kolonisator en zou in de 21ste eeuw dus wel eens heel anders geïnterpreteerd kunnen worden. Zo niet door de voorstanders van vrij wapenbezit.



Hillary is net als president Obama voorstander van inperking van dat vrije wapenbezit, naar onze maatstaven nog altijd te weinig maar voor veel Amerikanen te veel. Haar Republikeinse tegenstander Donald Trump staat aan de kant van de wapenbezitters. Dat liet hij onlangs in zijn presidentscampagne duidelijk merken. Tijdens een bijeenkomst in Wilmington in Noord Carolina (10 augustus 2016), beschuldigde hij Hillary Clinton ervan het Tweede Amendement te willen afschaffen. 
Hij hield zijn gehoor voor dat als zij eenmaal president is, je weinig meer kunt doen om haar te stoppen of “ misschien toch wel, ik weet het niet” aldus Trump. 


Menig politiek commentator in de VS was het ermee eens dat dit een verhulde oproep van Trump was om Hillary Clinton desnoods met geweld te stoppen. Gezien de Noord Amerikaanse geschiedenis en het heersende wapengeweld is dit een levensgevaarlijke oproep, hoe verhuld ook. Als straks een moordaanslag zou worden gepleegd op Hillary Clinton dan zal Trump de rest van zijn leven achtervolgd worden door deze uitspraak. Ik hoop voor haar en hem dat ze voldoende beschermd wordt door veiligheidsmensen.

2 opmerkingen:

  1. Hm, je kunt het ook omdraaien. Hoe groot is de kans dat iemand Trump wil vermoorden? Er was er dit jaar al eentje. (denk ook aan onze Pim Fortuyn)

    BeantwoordenVerwijderen