zaterdag 2 juli 2016

TESLA

Als het aan de techniek ligt, is de machine de ideale mens.
(De Bevelhebber, een metalen beeld van petrus nelissen)

Gisteren hoorde ik op het TV journaal dat er voor het eerst een dodelijk ongeluk is gebeurd met een zelfrijdende auto van Tesla. Dat geeft een schok en een deukje in het vertrouwen op techniek. Theo van het NOS journaal wilde er niet van weten. Techniek is betrouwbaarder dan de mens. Een hoogwaardige Delftse knutselaar aan een zelfbesturende auto in Delft wist zelfs te vertellen dat die ene dode niet opwoog tegen al die levens die gered werden door de techniek. Hoe hij dat weet? Geen idee. Misschien worden er al statistieken bijgehouden van levensreddend ingrijpen door zelfrijdende auto’s? 

Nu valt natuurlijk niet te ontkennen dat de techniek ons aardig helpt om ons dagelijkse leven een stuk gemakkelijker te maken. Zo gemakkelijk dat we er dik van worden, maar dat terzijde. Je hoeft niet meer je behoefte buiten te doen, de wasmachine doet de was, je scheert je elektrisch, je doet boodschappen met de auto en vliegt in een vliegtuig naar de zon. Allemaal vooruitgang die we te danken hebben aan ons superieure verstand. Dieren hebben dat niet.

Maar als de techniek zo superieur is waarom heeft de evolutie ons dan niet meer vertechniseerd? Nu zitten we bijvoorbeeld nog steeds met een technisch totaal onverantwoord gevoelsleven. We zeggen het zelf. Liefde maakt blind, iemand wordt blind van woede, haat leidt tot moord en doodslag. De conclusie is dat de evolutie ons heeft opgezadeld met een ernstig onbetrouwbare kant van onszelf, die van het gevoelsleven.

We hebben er wel weer een soort wetenschap van gemaakt om dat gevoelsleven onder controle te krijgen, zoals psychologen en aanverwante zielendokters. De medische wetenschap doet daarbij ook een duit in het zakje. Er staat ons een grote hoeveelheid medicijnen ter beschikking om ons gevoelsleven op de een of andere manier bij te sturen of onder controle te houden. Het omgekeerde bestaat trouwens ook, maar dan noemen we het drugs. Die helpen juist ons om ons gevoelsleven op hol te laten slaan, alle remmen los te gooien. Dat begint al met een glas bier.


Zelfrijdende auto’s hebben daar geen last van. Die gedragen zich volgens de door ons ontdekte voorspelbare natuurwetten. Prachtig natuurlijk maar dan blijft de vraag waarom de evolutie ons daaraan niet in al die miljoenen jaren aan aangepast heeft of moet dat nog komen? Zijn we op weg naar de ideale mens zonder gevoelswereld, de betrouwbaarste machine ooit?

2 opmerkingen: