zaterdag 30 augustus 2014

FASCISTISCH?

Vladimir Putin (een digitale fotocollage van Petrus)

Waarom noemt Putin de Oekraïne regering fascistisch? Hij weet net zo goed als ieder normaal denkend mens dat het niet waar is. Wat je ook vindt van de Maidan protesten in Kiev en de daaropvolgende val van de pro-Putin president Janoekovitsj, er is niks fascistisch aan. De parlementaire en democratische spelregels zijn gerespecteerd en de nieuwe president zoekt aansluiting bij de EU. Of wil Putin de hele EU ook afdoen als een fascistische samenzwering? Zo langzamerhand zou ik me daar ook niet meer over verbazen. Dan zijn we inderdaad beland in Koude Oorlog 0.2.

Zou het kunnen dat het allemaal hoort bij een propagandacampagne om de Russen voor zijn agressieve expansiepolitiek te winnen en de democratie om zeep te helpen? Zijn vergelijking van het Duitse beleg van Petersburg (in de tijd van het communisme Leningrad geheten waar Putin geboren is -1952) in de Tweede Wereldoorlog met het beleg van Donetsk en Loegansk door het Oekraïense leger nu, is ronduit bespottelijk. Het Oekraïense leger vecht in eigen land tegen een groep 
- door Rusland - gewapende rebellen. Dat is toch wat anders dan dat troepen uit een ander land jouw land binnenvallen.

Je kunt met meer recht volhouden dat Rusland Oekraïne op een slinkse manier is binnengevallen met zijn bezetting van de Krim en de door Rusland gevoede opstand in Oost Oekraïne. Behalve Putin ziet de rest van de wereld dat ook zo, zelfs China. Maar Putin beschouwt de Oekraïne als van Rusland, zo zei hij gisteren nog voor de TV tijdens een optreden voor een groep Russische jongeren (NOS). Hij beschouwt daarom waarschijnlijk alles wat zich afspeelt in de Oekraïne als een Russische binnenlandse aangelegenheid. Dat is natuurlijk belachelijk, maar ik vrees dat Putin, om het met ouderwetse communistisch woorden te zeggen, een revanchist en reactionair is met een diep geworteld verlangen naar de terugkeer van de Sovjet tijden.

Dat verlangen zit nog altijd heel diep bij veel Russen en vooral bij hen die het onder het communisme voor het zeggen hadden en er goed van leefden. Zo herinner ik me van een bezoek in Moskou aan de toen nog altijd zeer machtige en rijke Russische Unie van Nucleaire Energie en Industrie met President Igor Fomichevhoe blij ze waren met de komst van Putin als opvolger van President Jeltsin(december 1999). Zij wisten toen blijkbaar al dat Putin met zijn verleden wel eens voor een soort Russisch eerherstel van de veronderstelde Russische macht op het internationale toneel zou kunnen zorgen. Inderdaad, als opvolger van Jeltsin “zette Putin de strijd in Tsjetsjenië voort met de verwoesting van steden en dorpen en een groot aantal doden en gewonden als gevolg.” Een aardig detail is ook dat zijn grootvader Spiridon Putin privé kok was van Vladimir Lenin en Jozef Stalin.

Het is overigens waar dat de geschiedenis van Rusland en de Oekraïne nauw met elkaar verweven zijn, net als bijvoorbeeld die van Nederland en Vlaanderen, maar je kunt op basis daarvan toch niet beweren dat Vlaanderen eigenlijk tot Nederland behoort? Zo zit de wereld met zijn internationale spelregels niet in elkaar en dat weet Putin natuurlijk ook goed maar zoals we nu zien, lapt hij die aan zijn Russische laars als het hem zo uitkomt.


5 opmerkingen:

  1. het valt niet te ontkennen dat veel landen die tot het Oostblok behoorden, in WO2 met de Duitsers meevochten, ook de Oekraine,
    Dus waarom "geen fascisten", zo gauw veranderd de aard van een volk niet, kijk maar naar ons land, en oude pijn komt onder deze omstandigheden naar boven.
    Roberto la Verita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aard van een volk? Dit lis een racistisch concept dat aan de Nazi's doet denken. Bedoel je misschien de geschiedenis van een volk? Van geschiedenis kun je leren.

      Verwijderen
  2. Poetin stopt niet bij Oekraïne. Er zijn nog genoeg andere gebieden die hij wil terugbrengen bij Rusland. Dit gaat de verkeerde kant op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ ZJ

      Ik geloof dat niet, hij wil alleen veilige grenzen, als ie uitbreiding had gewild dat had ie toch in de voormalige oostblok landen gebleven, desnoods met geweld ,denk maar in het verleden " Hongarije en Tchecho Slowakije ".
      Roberto

      Verwijderen
    2. Roberto Waarheid. ZJA heeft gelijk. De vrees bestaat in o.a. de Baltische staten dat hij ook daar de Russisch sprekenden terug wil brengen binnen de grenzen van Rusland. Die 3 staten grenzen aan Rusland dus een vuurtje stoken is zo gepiept.

      Verwijderen